global uppvärmning

växthusgaser - vad är problemet egentligen?

 

Föga förvånande så valde Trump att ignorera de potentiella problem vi står inför, och kören av klimatförnekare jublar.

 

Men vad är egentligen problemet? CO2 är en gas som gynnar växter och ju högre koncentration desto bättre mår dom, kan det vara så farligt? Problemet är följderna av det. Ser man bara till nivån av CO2 som en isolerad företelse så finns det positiva effekter av det, men komplexiteten är större än så.

 

CO2 reglerar jordens temperatur, högre koncentration, högre temperatur. CO2 står för 20% av växthusgaserna, vattenånga 50% och moln 25%. Mängden vattenånga i atmosfären regleras av temperaturen, ju högre temperatur desto mer vattenånga (som kan bli nederbörd om temperaturen faller). Vi ser alltså en självgående spiral här.

 

Så igen, vad är då problemet? Växterna mår ju bra av CO2...

 

Ja, men växter behöver inte enbart CO2 för växa och överleva, de behöver t.ex. vatten också. Förr, för miljoner år sedan när CO2 nivån och temperaturen var högre så var det något livet var anpassat till, det blev inga stora folkförflyttningar pga klimtatet under den tiden (du vet, det fanns inte för många människor på den tiden). När vi ändrar temperatur, luftfuktighet, nederbörd, växtsäsonger så har vi gjort en klimatförändring (skilj på väder och klimat) och också ändrat förutsättningar. En vanlig modell för oss här blir varmare och nederbörsrika vintrar och torra somrar, det ställer till problem för t.ex. inhemsk matförsörning och kan orsaka stora problem, fråga t.ex. folk på öland vad en torr sommar innebär. Men bara lugn, AB kommer fortsätta basunera ut "Här kommer det fina vädret i helgen, hela listan".

 

Men folk kommer väl även i fortsättningen inte se mer än "äh, låter perfekt, låt oss slippa de där hemska vintrarna och få goa varma dagar istället". En tanke som kommer vara till tröst då vi vandrar till något annat ställe på jorden som kan försörja oss.

 

Så, förhoppningsvis någon som får lite mer förståelse för vad det egentligen innebär med högre nivå av CO2, det är den som reglerar temperaturen och ändringar av temperaturen ger en ändring av klimat som inte enbart innebär att det blir varmare, den kommer påverka mer än så.

 

blog comments powered by Disqus