Numera grön hemsida

Numera drivs den här websidan av solenergi, så går den ner så är det för jag bor för nära växjö :)

 

Iaf, nu har jag kört med mina solceller i dryga månaden och hittils har det fungerat bra, par misstag har jag såklart gjort men man lär sig efter hand.

 

Min utrustning är iaf

4x paneler á 250W

inverter victron 24V/1200W

laddningsregulator victron mppt 100/500

2x 95Ah AGM batterier, seriekopplade till 24V

 

Jag har inte kopplat något till elnätet och överskottet jag producerar är med andra ord för alltid borta. Jag har dragit ett separat elnät här hemma som drivs av denna off grid lösningen, medvetet val.

 

Så just nu driver jag permanent min internetrouter, ett gäng raspberries, hemautomation och hela övervåningen. Alla telefoner och powerbanks laddas också här. Vid behov kan jag också ansluta kylskåpet hit.

 

Så hur har det fungerat hittils? Väldigt bra faktiskt, panelerna genererar bra även vid molningt väder och batterierna är alltid fulladdade under dagen. Se om den lyckas med detta även när dagarna blir kortare...

 

Batteribanken ligger som sagt på 95Ah/24V och ger en total effekt på lite mer än 2kwh, och när jag dimensionerade systemet så kändes det som ok effekt, men glömde såklart bort att man bör inte tömma hela batteriet. Jag borde med andra ord dubblat storleken på detta vilket i sig är lätt gjort. Vid soligt väder har batterierna laddats upp helt redan på morgonen så det finns utrymme för mer batterier. För kunna köra kylskåpet permanent på detta nätet som var tanken så måste den ökas. Men bra batterier kostar... Hade kunnat köra med enkla bilbatterier så hade det blivit billigt men att ha såna som alstrar vätgas inomhus kändes som rätt taskig idé.

 

I snitt brukar man räkna med att under en dag så alstrar man 4,5* panelernas effekt, så under genomsnittsdag så borde jag kunna ladda upp en dubbelt så stor batteribank, så det kommer bli nästa steg. Installera mätning av batteri och elproduktion kommer sen, nu mäter jag med en enkel multimeter för kolla batteristatusen bara.

 

Frågor jag ofta får:

Hur mycket genereras under en dag? Inte den blekaste, mäter inte det just nu.

När har lösningen betalat sig? Troligen aldrig, men det har inte heller varit tanken med detta.

 

blog comments powered by Disqus