pokemon attacker

Ibland får man för sig saker, som försöka plocka en Machamp raidboss själv. Det lyckades jag inte med men lärde mig en hel del på försöket.

Jag började med mer eller mindre automatisk vald setup, 4 lugia och sen 2 alakazam. Lugia med psykiska attacker klarade sig vöäldigt fint mot machamp, men tiden gick ut och jag var på enbart 3'e lugian. Nästa försök gjorde jag om lite och började med min bästa alakazam och sen lugia och det gick bättre, fick ner den på rött innan tiden gick ut. Men jag var lite förvånad att tiden tog slut innan jag var på sista pokemonen.

Nu måste vi först börja räkna lite, men innan vi räknar måste vi undersöka lite beggrepp och mekanismer.

Men iaf, Lugia och alakazam har samma attacker, de har samma skada. På pappret, inte i verkligheten. Varför?

Varje pokemon har en uppsättning egenskaper Attack, Defense och Stamina, det avgör hur pass bra de är på olika saker. Ser vi till exemplet lugia och alakazam så är det så här

Lugia: Att=193, Def=323

Alakazam: Att=271, Def=194

Lugia är med andra ord svagare i attack men starkare i försvar.

För att mäta hur mycket en attack egentligen gör i skada måste man mäta detta, det gör man genom DPS(damage per second), hur mycket skada gör den på en viss tid. Nu är det mycket som spelar in hur det blir, är det t.ex. STAB (Same Type Attack Bonus, har den attacken samma element som pokemonen så gör den 20% mer skada), vilken level har pokemonen osv.

Så om jag räknar på en level 30 pokemon med attack IV på 14 och attacken futuresight så blir det så här mot machamp:

Lugia: 119

Alakazam: 163

Så samma attack, bägge har STAB, men alakazam gör markant mer skada

och för jämföra med blissey med hyper beam, så skulle den göra 74 i skada (en raticate med hyper beam gör 90, så sluta envisas med använda blissey, en raticate är effektivare...)

Så hur gör man när man väljer pokemon inför en fight?

1 Använd rätt typ baserat på motstånd!

2 Se till att dina pokemons har optimala moves

3 Använd pokemon med hög base attack

är man många på en raid kan man köra med lite allt möjligt och ändå ta ner den. Men köra med blissey för inte bli utslagen är värdelöst och förstör för resten av gruppen, blir inte bossen utslagen får man 0 bollar och 0 chanser att fånga den.

IV är också ganska överskattat, det är inte många procent som skiljer en IV10 och IV15. Kollar vi igen på alakazam lvl 30 så gör en med IV 10 161 i skada medan en i IV 15 gört 164, skiljer alltså under 2%. Ska man köra solo mot en machamp kanske det gör skillnad för de marginalerna är små. Lvl på pokemon är inte heller så stor hade pokemonen haft perfekt IV och lvl 39 så hade skadan varit 176(attack IV på 0 hade gjort 166 i skada i det fallet). Så IV är ganska oväsentligt, förutom att det är skoj att ha dom med bra IV.

När man räknar ihop alla egenskaper så blir det intressant.

Futuresight har en skada på 120, men DPS kommer skilja mellan pokemons.

Alakazam har en DPS på 72

Lugia har en DPS på 51

Alakazam gör alltså 40% mer skada per sekund med samma attack..

Men det absolut viktigaste är, använd rätt pokemon med rätt attacker, resten är finlir...

Så om jag hade kört med bra alakazams och espeons hade jag kanske kunnat ta machampen. Nu tar de inte mycket stryk så kanske fått alla nerslagna, men jag hade kunnat ta den. Lugian klarade sig bra, men gör inte tillräcklig skada

 

blog comments powered by Disqus