prepping - inför döden

Låt oss börja lite lätt, med att planera inför vår död. Det scenariot kommer vi alla att hamna i, rätt övertygad om detta.

Vad som händer efter din död kommer dock sällan att vara ditt problem, det är andra som kommer att få hantera både ditt frånfälle och din kvarlåtenskap. Men hur mycket har du tänkt underlätta för dom? Det enda du troligen gjort hittills är fixat din porn buddy, han som ska in i din lägenhet/bostad och rensa undan all porr när du dör innan släkten kommer dit.

Men som sagt, detta är inte till för att du ska få en bättre vardag, det kan dock bli en positiv sidoeffekt av det.

Strukturera och organisera ditt liv. Ingen kommer att klaga över det när du går bort, och du kommer att ha nytta av det innan dess.

Mycket av mina erfarenheter är från när min far gick bort och vad vi stod inför då

Håll ordning på dina papper
Vi översköljs med papper hela tiden, från företag och myndigheter. Att veta vad som är viktigt vet vi inte alltid, och det känns som vi sparar allt, utifall att...
Men det finns vissa saker som alltid är av värde, papper på hus/bostad, försäkringsbrev, information om lån och bankkonton osv.
Gå igenom vad du har och organisera upp det. Skapa ett dokument på en sida, i pappersform, där du sammanfattar allt.
        - Finns testament? Isf var?
        - önskemål om begravning osv.
        - Banklån
        - Bankkonton
        - investeringar
        - Försäkringar (företag, kundnummer och typ av försäkring)
        - Privata skulder om såna finns(se till håll det uppdaterat bara)
Några av sakerna är kanske inte nödvändiga, men ser till att hålla god stämning.

Dina konton på nätet
ok, denna kan vara lite svårare. Få vill förvara utskrivet material hemma om alla ens olika inloggningar på nätet, men det finns troligen sätt att lösa det. Går t.ex. att lösa med 2 stegs verifiering, spara det på ett usb-minne i krypterad form, lämna ut nyckeln till någon du litar på och så länge de inte har vetskap om var usb stickan finns eller fysisk tillgång till den så kommer de inte heller att komma åt informationen. Du får kanske vara lite kreativ.
Men jag rekommenderar starkt att du faktiskt låter någon få en chans att avsluta dina konton online, eller få tillgång till viktig information som kan tänkas finnas sparat någonstans. Helt fritt att exkludera konton på t.ex. pornhub om du känner för det förstås.

Fotografier
Detta gäller faktiskt inte bara ifall du kilar vidare, detta är något som du måste vårda även när du lever. Se alltid till att ha extra kopior på alla bilder värda att spara, och se till att efterlevande kommer åt dom.

datorer
För de flesta är det nog ganska enkelt, man har en dator. För andra som för mig så vet jag faktiskt inte riktigt hur många datorer jag har totalt, och det bara de fysiska, sitter med en uppsjö virtuella också. Så se till får lite jävla ordning på dina saker även här. Har du saker som kan vara efterlevande till gagn, dokumentera det. Har du saker som efterlevande definitivt inte ska ha tillgång till, skapa en krypterad partition för de sakerna och skriv inte ner nyckeln nånstans...

alla dina prylar...
Målet borde vara att genom att enbart läsa på lådan borde man kunde ta beslutet att bränna det, skicka till auktionskammaren eller låta efterlevande spara det som minne. Helt enkelt, håll lite jäkla koll på dina saker och hamstra inte skit. Fyller det inte någon funktion ska det väck, innan din död.

Nu missar jag säkert en massa här, så fyll gärna på i kommentarsfältet.

blog comments powered by Disqus