prepping - varför?

Vad gjorde du för 1 år sen? Vad gjorde du för 10 år sen? Hur mycket har ändrats sen du var där? Men mer viktigt, vad trodde du då om hur ditt liv skulle se ut 10 år senare? Blev det precis som du planerat?

För de allra flesta, nej, det blev inte som man hade tänkt sig. För några kom det barn, för andra oväntade dödsfall, någon blev av med jobbet, osv. Vi tror oss ganska ofta veta vad som kommer hända framöver, att livet är ett linjärt skeende där det blir enkelt att förutse vad som kommer hända oss genom bara se tillbaka på vad som hittills hänt. Förberedande åtgärder inför en oviss framtid är för oss främmande i de flesta fall.

Det finns saker vi väljer att förbereda oss för att det kanske kan komma att hända. Vi har försäkring på oss själva, våra barn, vårt hus, vår bil och till och med katten fǻr en försäkring mot att nått skulle hända. Genom betala en återkommande premie försäkras vi oss för att någon annan kommer hjälpa oss när det blir problem. Alltid någon annan. Alltid. Vill vi ens fundera på saker som kan hända där vi inte får mycket hjälp?

Prepper och beredskap har på senaste tiden kommit upp lite på tapeten (även om prepper för många fortfarande verkar vara baserat på TV serier Doomsday preppers, som det i och försig finns mycket att säga om, dock inget positivt) och det är bra, det finns mycket här som vi kanske bör fundera mer på.

Ser man tillbaka på hur livet såg ut för 200 år sen så behövdes inte inget sånt här tänk eller informationskampanjer, folk hade det i blodet för de var oftast rätt pigga på överleva. Man hade inte bara mat för 72 timmar hemma, man hade för 72 dagar om man ville klara vintern. Numera ska allt vara just-in-time, inget på lager, var en god konsument och åk dagligen till affären och köp det du behöver för dagen, och gärna lite extra saker som du kan kasta om en månad för det blivit för gammalt och oanvänt.

Vad vi kan lära oss från preppervärlden är att förbereda oss för möjliga scenarier som skulle kunna uppstå. Innan man behöver lära sig den hårda vägen när det väl händer. Gudrun var en sån händelse som jag inte var förberedd för, på något plan. Huset hade vi köpt 6 månader innan och dottern föddes 2 månader innan gudrun. Det var mitt första hus, på landet och man hade inte koll. Så vaknade man upp på morgonen, ingen ström, minusgrader, nerfallen skog överallt och man kom ingenstans, telefonen naturligtvis också borta. Vi klarade oss intemånga dagar innan det blev bo några veckor hos föräldrar innan strömmen kom tillbaka. För utan ström, inget vatten och minskad möjlighet till värme. Så jag utgår väldigt ofta från erfarenheterna jag fick från gudrun om både vad som kan hända, och hur snabbt det kan gå. Och man sitter bra i skiten om man inte är förberedd. Vad man mer lärde sig var att det hade inte spelat någon som helst roll hur mycket man hade betalat i en försäkring för få hjälp under dessa omständigheterna, ingen hjälp hade kunnat nå fram...

Så man kommer till insikt, att för det mesta måste man se till att ha en egen förberedelse, och det är upp till en själv att se till man har det och att den fungerar. Som till exempel, vi har ett pensionssystem idag, men hur kommer det att se ut när jag är tillräcklig gammal för för pension? Det ligger helt i andras händer och vill jag vara säker på få vad jag vill så ser jag till förbereda mig för min pension (som t.ex. att bli skuldfri innan dess)

(Skulder är intressanta, här väljer vi att förplikta oss med åtagande i många år framöver där vi inte vet hur vår situation kommer att se ut)

Det finns ganska många olika scenarier att fundera över, som t.ex. strömavbrott (kort och långt), sjukdom, arbetslöshet, störningar i infrastruktur osv. Du behöver inte alltid fundera på vad som kommer orsaka dom, enbart planera för vad du kommer att göra om de faktiskt inträffar. Vad händer när strömmen går hos dig? En timme utan ström kan kännas lite mysigt med levande ljus och soffmys, tredje dagen utan ström, värme och vatten inte lika mysigt kanske. Men oavsett hur man planerar så måste man veta att det sällan kommer bli precis så som man funderade, det kommer alltid okända faktorer som ställer till det, men det viktiga är man har gjort vad man kan och är mentalt förberedd. Är man mentalt förberedd så kan man också anpassa sig till nya oväntade situationer bättre.

Men tro aldrig att något inte kommer kunna hända, bara för det hittils aldrig hänt dig. Fundera igenom vad du är beroende av i vardagen och vad som skulle hända om det plötsligt försvann.

blog comments powered by Disqus